Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025

Πόσα δευτερόλεπτα έχεις μέχρι να ανάψει το άλλο φανάρι όταν περνάς με κόκκινο;

 

Οι Έλληνες οδηγοί δεν είμαστε και οι πιο πιστοί ακόλουθοι όσων ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας -που πια προβλέπει πρόστιμο και για πεζούς-, γεγονός που ‘μεταφράζεται’ σε πολλά ατυχήματα και δυστυχήματα, κάθε χρόνο. Καθημερινά ενημερωνόμαστε για τραυματισμό ή θάνατο ανθρώπου από ασυνήδητο οδηγό.


Όπως λέει στο NEWS 24/7 ο σύμβολος οδικής ασφάλειας, Κίμων Λογοθέτης ο πιο συνήθης λόγος των ατυχημάτων ή δυστυχημάτων είναι η κατανάλωση αλκοόλ. Ακολουθεί η χρήση κινητού τηλεφώνου, ενώ οδηγούμε και στο Νο3 οδηγικών συμπεριφορών που κοστίζουν ζωές είναι η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη.

Μετά τη ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα, πέρυσι έγινε έγκλημα. Για την ακρίβεια, κακούργημα. Έτσι αυστηροποιήθηκε η ποινή όσων περνούν με κόκκινο, με το άρθρο 45 να αναφέρει ότι η εν λόγω συμπεριφορά εντάσσεται στις περιπτώσεις επικίνδυνης οδήγησης και τιμωρείται με φυλάκιση και κάθειρξη -έως και τα ισόβια «αν η πράξη έχει ως αποτέλεσμα βαριά σωματική βλάβη ή προκαλεί σημαντική βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις ή έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου».

Πόσα δευτερόλεπτα είμαστε μακριά από το ατύχημα/δυστύχημα

Καταρχάς, δεν υπάρχει σταθερός χρόνος μεταξύ του κόκκινου φαναριού στο δρόμο που κινούμαστε και του πράσινου στην διασταύρωση -την πρώτη κάθετη.


Αυτό που υπάρχει είναι αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί στο οδόστρωμα (πχ στην Αλεξάνδρας), ώστε να συλλέγουν δεδομένα σχετικά με την κυκλοφορία. Είναι μαύρα καλώδια που τοποθετούνται εγκάρσια στους δρόμους και ‘μετρούν’ την κυκλοφοριακή ροή -καταγράφοντας τον αριθμό των οχημάτων, με στόχο να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες από το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορία «ως προς την επικαιροποίηση των προγραμμάτων των φωτεινών σηματοδοτών» εξηγεί ο κύριος Λογοθέτης.

«Τα δευτερόλεπτα μεταξύ των φαναριών καθορίζονται από τους Συγκοινωνιολόγος του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας μέσω των κυκλοφοριακών δεδομένων και φυσικά, πρέπει να επικαιροποιούνται συχνά».


Δηλαδή, το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας παίρνει τις μετρήσεις και ρυθμίζει ανάλογα τους σηματοδότες.

Υπάρχει και ένα δεδομένο που αναφέρεται σε ορισμένες δημοσιεύσεις ως red clearance interval. Είναι το διάστημα που μεσολαβεί από την αλλαγή του φαναριού από πορτοκαλί σε πράσινο και αυτήν από κόκκινο σε πράσινο, στη διασταύρωση.


Στην Ελλάδα η ακριβής διάρκεια ποικίλει ανάλογα με τη διασταύρωση και τον όγκο των οχημάτων που κινούνται, όπου υπάρχουν αισθητήρες και δεδομένα.


Ένα κοινό εύρος ωστόσο, κυμαίνεται από 1 έως 3 δευτερόλεπτα.

Βέβαια, αν κάνουμε τον κόπο και ανατρέξουμε στο βιβλίο που διαβάσαμε όταν προετοιμαζόμασταν για τις εξετάσεις του διπλώματος οδήγησης, οφείλουμε να σταματήσουμε στο πορτοκαλί -με τρόπο που επίσης, δεν ρισκάρει άλλες ζωές, όπως είναι για παράδειγμα ένα απότομο φρενάρισμα χωρίς να έχουμε ελέγξει τι γίνεται πίσω μας.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blogger Tips Tricks