Μπορεί η λεύκη, η πάθηση κατά την οποία εμφανίζονται λευκές κηλίδες στο δέρμα, να μην έχει άμεσο αντίκτυπο στη σωματική υγεία, όμως επηρεάζει όμως σημαντικά την καθημερινή ζωή και τη συναισθηματική ευεξία των ασθενών. Ο Παντελής Παναγάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολογος, διευθυντής ΕΣΥ στη Δερματολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», αναλύει το θέμα και αναφέρει τις λύσεις που υπάρχουν πλέον για την αντιμετώπιση της λεύκης.
Κύριε Παναγάκη, τι είναι η λεύκη και τι τύπους έχει η πάθηση; Πόσο συχνή είναι στην Ελλάδα;
Η λεύκη προκαλείται από την απώλεια των μελανοκυττάρων, των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για το χρώμα του δέρματος. Ο πιο κοινός τύπος λεύκης, η μη τμηματική λεύκη, είναι μια αυτοάνοση διαταραχή κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται σε ορισμένα μελανοκύτταρα και τα καταστρέφει, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λευκές κηλίδες στο δέρμα
Ταξινομείται κυρίως βάσει της περιοχής του σώματος στην οποία παρουσιάζεται. Έτσι, διακρίνεται στην εντοπισμένη ή τμηματική, όταν οι βλάβες εμφανίζονται αρχικά σε μια περιοχή του σώματος και μπορεί να επεκταθούν αργότερα, στη μη τμηματική, όταν οι βλάβες εντοπίζονται σε πολλά σημεία του σώματος, στη μικτή και στην αταξινόμητη. Η μη τμηματική μορφή αφορά το 90% των περιπτώσεων.
Η λεύκη είναι η πιο κοινή διαταραχή υπομελάχρωσης με εκτιμώμενο επιπολασμό 0,5–2% σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ευρώπη ο επιπολασμός της εκτιμάται στο 1% , ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 100.000 ασθενείς. Εμφανίζεται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, με παρόμοια συχνότητα σε όλα τα φύλα και τις εθνικότητες.
Ενέχει κάποιους κινδύνους για την υγεία, ψυχική ή σωματική, στα άτομα που την εκδηλώνουν;
H λεύκη δεν ενέχει άμεσους κινδύνους για τη σωματική υγεία, επηρεάζει όμως σημαντικά την καθημερινή ζωή και τη συναισθηματική ευεξία των ασθενών. Η συντριπτική πλειοψηφία των πασχόντων έχει βιώσει στιγματισμό, ενώ 3 στους 5 ασθενείς αναφέρουν ότι η λεύκη έχει αρνητική επίδραση στην αυτοεκτίμησή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου