Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΤΡΕΞΙΜΟ

Πώς να αποφύγουμε τους τραυματισμούς στο τρέξιμο

Αρχικά, ας αποδεχτούμε ότι από τη στιγμή που ξεκινάμε τρέξιμο είναι σχεδόν απίθανο να αποφύγουμε τον οποιονδήποτε τραυματισμό. Όλο και κάπου θα παραπατήσουμε, όλο και σε κάποια λακκούβα θα πέσουμε, όλο και θα προσπαθούμε να σπάσουμε ένα ατομικό ρεκόρ αδιαφορώντας για το πονάκι στο γόνατο.
Ακολουθώντας τις συμβουλές των Βρετανών επιστημόνων, μπορούμε πάντως να μειώσουμε τον κίνδυνο και τη σοβαρότητα των τραυματισμών.


1. Μαθαίνουμε να αγαπάμε τις ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης
Για αρχή, μας συμβουλεύουν να εντάξουμε στη ρουτίνα μας ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης. «Οι προπονήσεις αυτές καλό είναι να γίνονται τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα, για τουλάχιστον 15 λεπτά κάθε φορά. Καλό είναι, επίσης, να επικεντρώνονται στη μυϊκή αντοχή, τον συντονισμό και την ισορροπία, και να περιλαμβάνουν ασκήσεις όπως καθίσματα και προβολές», διευκρινίζουν.
Μελέτη σε δρομείς, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Sports Medicine, διαπίστωσε ότι η εκτέλεση ενός προγράμματος μυϊκής ενδυνάμωσης για οκτώ εβδομάδες, εστιασμένο στα πόδια και τους αστραγάλους, μείωσε τον κίνδυνο τραυματισμού κατά σχεδόν 60%.

2. Ξεκουραζόμαστε ανάμεσα στις προπονήσεις
«Το να μην ξεκουράζεστε ανάμεσα στις προπονήσεις οδηγεί σε κόπωση ή υπερπροπόνηση, που μπορεί να προκαλέσει πτώση της απόδοσης, κακή διάθεση και μυϊκούς πόνους. Όλα τα παραπάνω αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμών, καθώς οι μύες και οι ιστοί του σώματος δεν έχουν αρκετό χρόνο αποκατάστασης και προσαρμογής».
Όπως αναφέρουν σε δημοσίευσή τους, η έλλειψη ύπνου ή ο ύπνος κακής ποιότητας μπορεί να επηρεάσει την αθλητική μας απόδοση και να οδηγήσει σε τραυματισμούς από «υπερχρήση» ή «κόπωση», καθώς οι 7 με 8 ώρες που συστήνουν οι ειδικοί βοηθούν το σώμα να ανακάμψει.

3. Ο υπερβάλλων ζήλος αυξάνει τις πιθανότητες τραυματισμού στο τρέξιμο
Μετά από δύο χρόνια κορονοϊού και καθισιού, η ξαδέρφη μου αποφάσισε να αρχίσει ξανά να αθλείται. «Θα πάω για τρέξιμο», μου λέει. Λίγες μέρες μετά, την ακούω να παραπονιέται για πόνους στα πόδια. «Πόσα χιλιόμετρα έτρεξες;» τη ρωτάω. «Τρία», απαντά. Μάλλον αναμενόμενο να πονά.

Μπορεί μια μικρή αύξηση στο προπονητικό φορτίο (δηλαδή τον όγκο και την ένταση του τρεξίματος) να μην δημιουργήσει προβλήματα, αλλά ας μην το παρακάνουμε. Οι αρχάριοι δρομείς που αύξησαν την απόσταση τρεξίματός τους περισσότερο από 30% μέσα σε 2 εβδομάδες φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς από τους δρομείς που περιόρισαν την αύξηση σε λιγότερο από 10%, αναφέρει άρθρο στο περιοδικό Orthopaedic & Sports Physical Therapy.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blogger Tips Tricks