Σάββατο 27 Απριλίου 2019

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ ΑΥΓΟΜΑΧΙΩΝ ΣΤΑ ΛΕΥΚΑΔΙΑ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΙΣ 11:00 π.μ.

Οι «Αυγομαχίες» είναι ένα έθιμο της περιοχής που πήρε οργανωμένη μορφή πριν περίπου 25 χρόνια, καθώς στο βαθύτερο παρελθόν πραγματοποιούνταν μεταξύ των κατοίκων του χωριού στο καφενείο ή στις παρέες των αντρών. 


Πρόκειται για μία εθιμοτυπική παράδοση της Δεύτερης ημέρας του Πάσχα η προετοιμασία της οποίας όμως κατ’ ουσία κρατάει σχεδόν όλο το χρόνο, αφού η διαδικασία παραγωγής αυγών με σκληρό τσόφλι, χρήζει ιδιαίτερης φροντίδας στην εκτροφή της κάθε κότας με συγκεκριμένους τρόπους.
Στους αγώνες των «Αυγομαχιών» όπως αυτοί διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια, οι συμμετέχοντες διαγωνίζονται μεταξύ τους με τα δικά τους αυγά που ελέγχονται από ειδική επιτροπή, με νικητές εκείνους που καταφέρνουν να κερδίσουν με τις λιγότερες απώλειες. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα αυγά είναι άβραστα και άβαφα, προκειμένου η ποιότητα του κέλυφους να μένει ανόθευτη.
Συνήθως υπάρχουν δύο ομάδες, η παιδική και των ενηλίκων.

Ο πρώτος που αποχωρεί συμβολικά παίρνει ως τρόπαιο ένα τηγάνι, προφανώς υποδηλώνοντας πως η ποιότητα των αυγών του είναι και η λιγότερο καλή.



Φέτος η εκδήλωση θα διεξαχθεί στο Γήπεδο των Λευκαδίων στις 11 το πρωί όπου θα συμμετέχουν χορευτικά με ποντιακούς και τοπικούς Μακεδονικούς χορούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blogger Tips Tricks