Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΒΑΤΑΝΤΖΗ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ ΤΕΧΝΗΣ

 
Γράφει η Νικολάου Αντωνία
Φωτογραφική κάλυψη : ΑΝΘΙΑ ΓΚΑΝΤΟΥ

Το πρωί της Κυριακής 24 Ιουνίου 2018 στο κατάμεστο  αναγνωστήριο  της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Νάουσας πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της πρώτης ποιητικής συλλογής της  Λίνας Βαταντζή, εκπαιδευτικού, πτυχιούχου Αγγλικής Φιλολογίας.


Για την συλλογή μίλησαν η μεταφράστρια Αντωνία Νικολάου, προσεγγίζοντας την επιρροή της ποιήτριας από τις Αγγλικές σπουδές της και την εντρύφησή της στην Αγγλική και Αμερικάνικη Ποίηση, ο Μερκούριος Γιάντσης που επιμελήθηκε την όλη έκδοση και ανέλυσε την θεματολογία του πρώτου πονήματος της φίλης και μέλους της  Λογοτεχνικής Συντροφιάς Νάουσας .


Η εκδήλωση συνοδεύονταν από πίνακες της Χαράς Κοσμίδου εικαστικού, η οποία παρουσίασε τόσο την έμπνευσή της από την Λίνα και τα ποιήματά της όσο και τους λόγους που επιβράβευσαν για άλλη μία φορά το επιστέγασμα της συνεργασίας των τεχνών .
Ιδιαίτερο κλίμα και χρώμα η συνοδεία της μουσικής, με τον Γιάννη Κετάνη στο βιολί και τον Στράτο Ρακιτζή στο πιάνο που έντυσαν μελωδικά τα ποιήματα κατά την ανάγνωσή τους τόσο από την ίδια την ποιήτρια όσο και από τα μέλη της Λογοτεχνικής Συντροφιάς.


Η  ίδια όμως η ποιήτρια ήταν εκείνη που μάγεψε πραγματικά το κοινό, με την αγάπη, την γλυκύτητα  και την κατάθεση της ψυχής της,  σε ένα κοινό που τώρα τη γνώρισε πραγματικά. Ένας συγκερασμός αγγλικής επιρροής, ελληνικού λόγου, μεστής συναισθηματικής ψυχοσύνθεσης και τόλμης να αποτυπώσει τον εσωτερικό της κόσμο συνέθεσαν έναν καμβά υπέροχων χρωμάτων και συναισθημάτων μέσα από τα ποιήματά της που άγγιξαν τον κάθε παρευρισκόμενο.
«Έναν κήπο Ανθέων του καλού» όπως χαρακτηριστικά σημείωσε στον υπέροχο πρόλογό της η Τζωρτζίνα Αθανασίου, Διδάκτωρ Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβώνης, έσπειρε στο χώρο του πολιτισμού της πόλης μας και όχι μόνο η Λίνα Βαταντζή, αναδύοντας νέα αρώματα και ανεβάζοντας τον πήχη του ακόμη  πιο ψηλά.



Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Δημοτικής μας Βιβλιοθήκη η οποία υπήρξε μία από τις πιο δυναμικές στο χώρο, καθώς η Αντιδημαρχία πολιτισμού στηρίζει έμπρακτα κάθε αξιόλογη προσπάθεια, και μάλιστα μέσα από την κοιτίδα της γνώσης που είναι η δημοτική μας βιβλιοθήκη. Μια βιβλιοθήκη που όπως τόνισε η προϊσταμένη της Αναστασία Κωνσταντίνου,  με 30.000 βιβλία ταξινομημένα με το σύστημα Dewey και καταχωρημένα σε βάση Δεδομένων, με 10 Η/Υ για ασφαλείς περιηγήσεις στις εργασίες των παιδιών και όλων των μελών της, 15.000 δανεισμούς ετησίως και 8.000 μέλη αποτελεί έναν αληθινό παράδοση γνώσης.


Ψυχή της όλης διοργάνωσης  η Αναστασία Κωνσταντίνου που συντόνισε την όλη παρουσίαση, μίλησε για την ποιήτρια αλλά και το αξιόλογο έργο που επιτελείται στο νέο χώρο όπου στεγάζεται η Βιβλιοθήκη, και τα πολυποίκιλα προγράμματα που υλοποιούνται.
Η τέχνη σαφέστατα και δεν είναι για την τέχνη. Η τέχνη πηγάζει  από και καταλήγει στον άνθρωπο.

Πολλά συγχαρητήρια σε όλους όσους πλαισίωσαν με τόση αγάπη αυτήν την προσπάθεια. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blogger Tips Tricks